--7-- INFORMATII - AGENTIA ROT Servicii Consultanta



HOME     CONTACT     joi, 09 Mai 2024 · 2:30

AGENTIA ROT Servicii Consultanta
Informatii
Informatii

Care sunt tipurile de cheltuieli notarile la cumpararea unei case?

   Achizitionarea oricarui tip de proprietate implica o serie de cheltuieli care cresc pretul initial cu cateva mii de euro. Cu cat proprietatea este mai scumpa cu atat sumele aferente taxelor notariale vor fi mai mari.
   Cele mai multe dintre aceste sume sunt achitate la notariat, insa de acolo sunt directionate mai departe catre alte institutii de stat. 
   Taxele notariale cuprind 4 tipuri de plati: impozitul aplicat pretului cunoscut ca impozit pe venit, tariful de carte funciara, onorariul notarial si TVA-ul. Una dintre aceasta reprezinta onorariul notarului, in vreme ce restul sunt directionate catre stat: catre bugetul local, bugetul de stat sau Oficiul de cadastru si Publicitate Imobiliara.
Detaliat, avem urmatoarele:
Impozitul pe venit/impozitul pe pretul imobilului: potrivit prevederilor Codului Fiscal, impozitul pe venit, in cazul nostru, pe pretul imobilului, se calculeaza in functie de data dobandirii locuintei. Singura situatie in care impozitul pe venit nu este impus o reprezinta incheierea contractelor de donatie intre rude si afini pana la gradul trei, precum si intre soti.

Tariful de carte funciara: intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate a cumparatorului este o conditie impusa de lege care nu se poate face decat in baza dovezii de achitare a tarifului de carte funciara. Acest tarif se calculeaza in functie de tipul cumparatorului, care poate fi persoana fizica sau juridica.

Onorariul notarial: acesta este datorat in baza Ordinului Ministerului Justitiei si se calculeaza procentual, in functie de pretul imobilului asa cum apare in contractul de vanzare-cumparare. Pentru a fi considerat corect pretul trebuie sa corespunda cu valoarea locuintei rezultata din expertizele privind valorile de circulatie ale imobilelor. In caz contrar, onorariul se calculeaza in functie de valoarea imobilului conform expertizei. Codul Fiscal impune intocmirea expertizelor care pot fi facute numai de o societate autorizata.

Cine suporta cheltuielile vanzarii unui imobil?
   Cumparatorul are doua obligatii principale: de a plati pretul si de a lua in primire lucrul vandut. In afara acestor obligatii, conform art.1305 C.civ, cumparatorul mai trebuie -in lipsa de stipulatie contrara- sa plateasca cheltuielile vanzarii (cheltuielile propriu-zise ale actului, taxele de timbru si de autentificare -onorariu notarial- sau de publicitate imobiliara etc).
   In cazul in care cumparatorul pretinde ca, desi in actul ce constata conditiile vanzarii nu s-a stipulat nimic in aceasta privinta, totusi intelegerea a fost ca vanzatorul sa plateasca o parte din cheltuieli, el va trebui sa faca dovada acelei intelegeri netrecute in actul de vanzare. Cheltuielile vanzarii nu pot fi puse sarcina vanzatorului pe baza de simple prezumtii.

Care sunt obligatiile dar si drepturile chiriasilor?

   Daca sunteti chirias ar trebui sa stiti ca drepturile si responsabilitatile Dvs deriva din legea proprietarului si chiriasului privind proprietarii/chiriasii, precum si din orice contract de locatie scris sau verbal dintre Dvs si proprietar.

   Pe scurt, DREPTURILE Dvs in calitate de chirias intr-o locuinta privata inchiriata sunt:

  • Aveti drept de folosinta linistita si exclusiva a locuintei dumneavoastra
  • Aveti dreptul la anumite standarde minime de cazare
  • Aveti dreptul sa contactati proprietarul sau reprezentantul acestuia in orice moment rezonabil. Aveti, de asemenea, dreptul la informatiile de contact corespunzatoare de care aveti nevoie pentru a face acest lucru (numere de telefon, adrese e-mail, adrese postale, etc.)
  • Proprietarul dumneavoastra are dreptul de a intra in locuinta dumneavoastra numai cu permisiunea dumneavoastra. Daca proprietarul trebuie sa efectueze reparatii sau sa inspecteze spatiul, acest lucru trebuie sa se realizeze conform unui aranjament anterior, cu exceptia situatiilor de urgenta
  • Aveti dreptul la rambursare pentru orice reparatii pe care le efectuati si care sunt responsabilitatea proprietarului
  • Aveti dreptul sa primiti prieteni care sa ramana la dumneavoastra pe timpul noptii sau pentru perioade scurte de timp, cu exceptia cazului in care acest lucru este interzis in mod explicit in contractul dumneavoastrã de locatie. Trebuie sa informati proprietarul cu privire la o alta persoana care se muta la dumneavoastra
  • Aveti dreptul la o anumita perioada de preaviz pentru rezilierea contractului dumneavoastra de locatie

OBLIGATIILE Dvs in calitate de chirias sunt:

  • Trebuie sa va achitati chiria la timp
  • Trebuie sa mentineti proprietatea in buna ordine
  • Trebuie sa informati proprietarul daca sunt necesare reparatii si sa asigurati accesul proprietarului la proprietate pentru a efectua reparatii
  • Trebuie sa acordati acces proprietarului (pe baza de programare) pentru inspectii de rutina
  • Trebuie sa informati proprietarul cu privire la persoanele care locuiesc pe proprietate
  • Trebuie sa evitati producerea de daune sau neplaceri
  • Trebuie sa va asigurati ca nu provocati situatii in care proprietarul sa incalce legea
  • Trebuie sa respectati orice conditii speciale din contractul dumneavoastra de locatie, verbale sau scrise

   Trebuie sa retineti ca este posibil sa fie mai dificil sa impuneti drepturile dumneavoastra daca ati incalcat conditiile din contractul dumneavoastra de locatie.

Sfat: Inainte de a semna un contract de inchiriere trebuie sa va asigurati ca proprietarul v-a raspuns la toate intrebarile in functie de necesitatile dumneavoastra. De exemplu: daca imobilul are centrala termica proprie, daca are loc de parcare inclus, daca e sau nu mobilat, daca va puteti muta cu animalul de companie etc.





Informatii
INTREBARI
Informatii
Termeni si conditii
Ghidul proprietarului
Servicii
Ghidul cumparatorului

Distribuie




X